Nabízíme něco jiného, abychom vám zajistili pokaždé nezapomenutelný zážitek z jídla.
Výroby Sázavského chleba
Sázavská Pekárna zvolila tradiční a pro kvalitu a složení chleba ten nejlepší způsob výroby, tzv vyvádění kvasů třístupňovou metodou. Tento „pravý“ kvasový chléb je vyroben jen z kvasu (žitná mouka a voda), pšeničné mouky, soli, droždí a kmínu.
1
Zrání 3. stupně žitného kvasu.
V tomto kroku dochází k finálnímu zrání žitného kvasu. Kvas se smíchá s moukou a vodou a nechá se kvasit. Díky tomu se aktivují kvasinky a bakterie, které dávají těstu charakteristickou chuť a strukturu.
2
Příprava a míchání těsta
Důležitý krok, kdy se kvas spojí s dalšími ingrediencemi, jako je mouka, voda a sůl. Těsto se důkladně promíchá do hladké konzistence. Tento proces zajišťuje rovnoměrné rozložení kvasu a ostatních složek.
3
Navažování bochánků.
Hotové těsto se rozdělí na stejné části, které tvoří budoucí bochníky. Každá porce se zváží, aby měly všechny bochníky stejnou velikost a hmotnost.
4
Ruční vykulování (válení) chleba.
Po zvážení se těsto ručně zpracuje, aby se vytvořily hladké a pravidelné bochníky. Tento proces pomáhá dosáhnout rovnoměrné struktury a tvaru chleba.
5
Sázení do pece.
Vytvarované bochníky se nechají finálně vykynout. Tento krok trvá několik hodin, během nichž těsto zvětšuje svůj objem a stává se nadýchanějším a měkčím.
6
Vytahování upečených bochníků chleba z pece
Po upečení se bochníky opatrně vyjmou z pece a nechají se vychladnout. Hotový chléb má zlatavou kůrku a měkkou, voňavou střídku, připravenou k servírování.